Open top menu
środa, 22 października 2014

Jesień to czas kiedy w mojej kuchni pachnie intensywniej i częściej.
Dzisiaj przyszła pora na żytnie ciacho z jabłkiem i śliwką.



Przepis:

3,5 szklanki mąki żytniej
duży jogurt naturalny - 500g
szklanka cukru
3,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżeczki cukru waniliowego
kilka kropel olejku waniliowego
4 jaja
3/4 szklanki oleju
2 duże jabłka
śliwki (duże okrągłe ok 8 sztuk/ małe tradycyjne ok 20-22)
płatki migdałowe

Czynności:

Zero filozofii - mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, jogurt, jaja, olej i olejek mieszamy pałką lub łyżką. Najwygodniej jest najpierw wymieszać ze sobą dobrze sypkie produkty a dopiero potem dodawać mokre. 

Jabłka obieramy kroimy w kosteczkę i dodajemy do powstałej masy - mieszamy i wykładamy na wcześniej przygotowaną blachę. 

Na wierzchu układamy pokrojone w ćwiartki lub połówki śliwki i posypujemy płatkami migdałów. Można przygotować kruszonkę.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy ok 45-50 min.

Smacznego :)
















Tagged

2 komentarze :

  1. Aż poczułam jego zapach i smak :) Piękne kadry, ślinka cieknie :) Zdolna bestia :)

    OdpowiedzUsuń

.